KIERTOTALOUDEN SUUNTAAN

 

Paikallislehtien palstoilla tuodaan esiin virheellistä tietoa jätteen lajittelun loppumisesta.

Erkki Salminen Oy ei lopeta asiakkailtaan energiajakeen keräilyä vuoden vaihteessa. Vuoden 2018 loppuun mennessä toiminta muuttuu niin että tehostetaan kiinteistöillä pahvin, kartongin ja muovin talteenottoa. Tällä toimenpiteellä siirrytään enemmän kiertotalouteen koska pahvi, kartonki ja muovi voidaan käyttää uudelleen. Lajitteluohjeet päivitetään ja opastusta annetaan jotta lajittelumuutos onnistuu, muutos tehdään harkiten ettei asukkaille aiheuteta ylimääräistä harmia.

Jämsässä on myös alkanut keskustelu siitä, minne poltettavat jätteet jatkossa toimitetaan. Yhtiömme on halukas tarjoamaan tälläkin osa alueella palvelujaan.

Käsittelylaitoksemme kuitenkin väitetään olevan ääriään myöten täynnä. Päinvastoin, pihat ovat melkein tyhjät, esim. kierrätyspolttoainetta  on varastossa vain noin viikon tarve.

Myös tuodaan esille että laitoksemme sijaitsee pohjavesialueella. Kaikki toimintomme on suunniteltu niin, ettei maan eikä pohjaveden pilaantumista pääse tapahtumaan. Toiminnot on kirjattu ympäristölupaamme jonka Aluehallintovirasto on myöntänyt sekä Keski-Suomen ELY keskus on tarkastanut.

Ympäristölupamme sallii 10 000 tonnin yhdyskuntajätteen käsittelyn laitoksellamme. ELY keskuksen kanssa selvitämme parhaillaan muitakin vaihtoehtoja.

Mikäli poltettavaa jätettä alettaisiin kuljettaa Myllymäen laitokselle rakennettaisiin sitä varten hallitilaa josta ei valu mitään eikä sinne lintujakaan pääse.

Jätteitä ei kuitenkaan tarvitse varastoida pitkiä aikoja vaikka yksi voimalaitos on huoltoseisokissa. Yhtiöllämme on mahdollisuus toimittaa jätteitä useampaan paikkaan, ei kaikkia pannuja huolleta samaan aikaan

Muun muassa Keuruu ja Multia eivät liittyneet mihinkään kuntayhtiöön jätteiden osalta, vaan hoitavat asian itsenäisesti. Tämä malli varmasti sopisi Jämsäänkin.

 

Jussi Konttila

Erkki Salminen Oy